intimitás

Úgy határoztam, nem kimódoltan, előre ötletelve, a posztok sorrendjével és időzítésével a közönségre gyakorolt hatást mérlegelve fogok írni, hanem spontán, ahogy jönnek az impulzusok. Arról írok, ami épp foglalkoztat.

Ma, közös történetünkben először, teljesen spontán, a maga kezdeményezésére, megpuszilt  a kislányom. 

Amúgy is van hozzá érzéke, hogy valami váratlan akcióval kizökkentsen egy negatívba forduló körömből, pl,. amikor rágörcsölök arra, hogy egye már meg a kajáját, vagy vegye már fel a cipőjét. Akár spontán, akár előre megfontolt szándékkal teszi, nálam legtöbbször működni szokott. Mivel én egy laza, örömelvű anya vagyok, ha belegebedek akkor is, ilyenkor szerencsére általában ki is zökkenek, és ahelyett, hogy még pipább lennék, ami sokszor amúgy teljesen logikus is lenne, általában röhögni kezdek, vagy ha az nem megy, akkor egyszerűen csak leállok. Kész, abbahagyom, lecsendesedem. Visszatérek az itt és most-ba. 

Egyik ilyen tipikus akciója az, amikor lemászik a székéről, ahol éppen az ebédjét kellene elfogyasztania, miközben eszelősen hajtogatom, hogy "hányszor mondjam, hogy maradj ott és edd meg ami a tányérodon van", szóval le-má-szik (immár huszadszorra, én meg villámgyorsan próbálok valami szankciót kilátásba helyezni, ami most már tényleg tutira működni fog), és a legnagyobb döbbenetemre odajön hozzám és átöleli a lábamat. Ilyenkor persze mit tehetnék, ellágyulok. Az aktuális kör megszakadt.

De ez a mai puszi más volt. Nem volt benne semmi manipulatív szándék, időzítettség, csak úgy megtörtént. 

Egy örökbefogadási helyzetben (hacsak nem újszülöttről van szó) a szülő és a gyerek között az intimitás nem eleve adott. Persze bizonyos szintje hamar kialakul, főleg fizikai értelemben, hiszen a gyerek testi szükségleteit el kell látni, az öltözködésben, a tisztálkodásban stb. a szülő segítséget igényli a gyerek (minél kisebb annál inkább). De sok szintet kell még lépni, mire odáig eljutunk, ami egy hagyományos szülő-gyerek kapcsolatban magától értetődő. 

A mi kapcsolatunk ma teljesen új szintre lépett.